Perkins+Will‘s VanDusen Botanical Garden Visitor Centre in Vancouver, BC is designed to meet the Living Building Challenge, the most rigorous set of requirements of sustainability. Guided by the Garden’s mandate and spirit of conservation, our design delicately balances architecture and landscape, integrating natural and human systems in meaningful ways to support biodiversity and ecological balance within the site. The 1,765-square-metre VanDusen Botanical Garden Visitor Centre creates a harmonious balance between architecture and landscape. Perkins+Will ‘s VanDusen Botanical Garden Visitor Centre in Vancouver, BC is designed to meet the Living Building Challenge, the most rigorous set of requirements of sustainability. Unlike its better-known predecessor in Rome’s Pantheon, this round rooftop opening is protected from the elements, and its diameter varies from about 15 feet at its base to just under 10 feet at its top. The overall scope was 5 acre site master plan including a 16,000-ft2 green and blue roof. Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the building is organized into undulating green roof … At the center of the VanDusen Botanical Garden Visitor Centre’s multipetaled structure is a circular space topped by a daylit oculus. Inspired by the form of a native orchid leaf, the VanDusen Botanical Garden Visitor Centre forges a unique relationship between architecture, landscape, and ecology to create a landmark facility.